ZOJUIST BINNEN – Club Brugge heeft de geplande, reeds officieel aangekondigde transfer van de Zwitsers–Kosovaarse middenvelder Ardon Jashari (21) op het allerlaatste moment geannuleerd. Dat meldt de club in een kort persbericht.

Het nieuws sloeg dinsdagnamiddag in als een bom: Club Brugge, dat nog geen week geleden met veel tromgeroffel de komst van Ardon Jashari had aangekondigd, laat weten dat de overgang op het allerlaatste moment wordt afgeblazen. Voor de supporters van Blauw-Zwart, die in de Zwitsers-Kosovaarse middenvelder al de ontbrekende schakel op de controlerende positie zagen, is het een bittere pil. Even bruusk als de verlossende persfoto’s van Jashari in trainingspak verschenen, verdween de 21-jarige nu weer uit het Brugse transferplaatje.

Volgens het summiere communiqué van Club-CEO Vincent Mannaert stonden “onoverbrugbare juridische en administratieve obstakels” een definitieve deal in de weg. Welke hindernissen dat precies waren, blijft voorlopig in nevelen gehuld. Vanuit Zwitserland klinkt het echter dat er onduidelijkheid was over de afkoopclausule in het lopende contract van Jashari bij FC Luzern. De Zwitserse club zou ­— net als bepaalde investeringspartijen die in het verleden mee in het talent van de middenvelder stapten — aanspraak maken op een groter deel van de transfersom dan Brugge bereid was te betalen. Club had volgens insiders al een som van circa acht miljoen euro op tafel gelegd, maar het dossier verzandde in last-minuteonderhandelingen over prestatiebonussen, doorverkooppercentages en de precieze timing van betalingen. Toen partijen geen consensus vonden vóór het verstrijken van de internationale transfertijdvensters die voor Zwitserland en België gelden, trok Brugge de stekker eruit.

Voor Ardon Jashari is het zuur. De rechtsvoetige controleur werkte zich de voorbije drie seizoenen in de kijker met zijn dynamische spel, vista en agressieve balrecuperatie. Hij debuteerde op negentienjarige leeftijd in de Zwitserse Super League, schopte het tot aanvoerdersband van Luzern en behaalde intussen ook zijn eerste vijf caps voor het nationale elftal van Zwitserland. Daarin werd hij vaak vergeleken met Granit Xhaka omwille van zijn fysieke presence en onverzettelijkheid, maar evenzeer met Remo Freuler omwille van zijn balcirculatie. Zijn dubbele nationaliteit, Zwitsers én Kosovaars, maakt hem bovendien interessant voor marketingdoeleinden in de Balkan-diaspora. Het Brugse sportieve management zag in Jashari de ideale ‘box-to-box’ om na het vertrek van Mats Rits richting Anderlecht opnieuw evenwicht te brengen op het middenveld.

De speler zelf reageerde, met ogenschijnlijk ingehouden emotie, vanuit Zwitserland voor de camera van SRF Sport: “Dit komt bijzonder hard aan. Ik had me mentaal al ingesteld op een stap naar België, een land en competitie die me liggen. Toch blijf ik professioneel: ik keer terug naar Luzern, help de ploeg en concentreer me op voetbal. Hopelijk dient zich snel een nieuwe kans aan.” FC Luzern-trainer Mario Frick bevestigde dat de speler woensdag gewoon opnieuw op training verwacht wordt: “Ardon is een uitstraling voor onze club. Hij moet nu even slikken, maar hij is mentaal sterk genoeg om weer het verschil te maken.”

Binnen Club Brugge klinkt gelatenheid, maar ook realisme. Technisch directeur Carlos Avina verklaarde in de coulissen dat men “geen onverantwoord risico” wilde nemen. Avina doelde daarmee op de escalatie van nevenakkoorden die volgens hem te ver afweken van de initiële Mondelinge overeenkomst: “Club Brugge heeft een strikt financieel beleid. Als bepaalde eisen plots exponentieel stijgen, moeten we durven afhaken.” Aan de kant van de supporters is de teleurstelling groot. Op sociale media gonst het van speculaties: moest Club niet sneller toeslaan? Hadden juristen eerder betrokken moeten worden? Het Brugse bestuursorgaan hoopt de gemoederen te sussen door te verwijzen naar eerdere succesverhalen waarbij men, ondanks gelijkaardige strubbelingen, uiteindelijk toch versterkingen wist te halen.

Voor de Belgische vice-kampioen betekent de afgelaste transfer wel een serieuze streep door de technische planning. Trainer Ronny Deila drong net voor het winterse trainingskamp in Marbella nog aan op een extra middenvelder met loopvermogen en duelkracht. Zonder Jashari blijft de spoeling centraal dun, zeker nu Eder Balanta wellicht vertrekt en Casper Nielsen nog revalideert. Club moet dus hals-over-kop schakelen naar alternatieve pistes. Namen als Raphael Onyedika (een tijdelijke terugkeer uit Italië), Nicholas Seiwald van RB Leipzig en zelfs een opportuniteit rond de Braziliaanse vrijbuiter Gustavo Hamer duiken op. De tijd dringt: het Belgische winterse transferluik sluit over exact negen dagen.

Analisten stellen ondertussen dat de zaak-Jashari een symptoom is van de steeds complexere transfermarkt, waarin belangenfondsen, makelaars en spelersinvesteringsgroepen proberen hun deel van de koek veilig te stellen. Transparantie en snelheid botsen regelmatig met elkaar; clubs worden gedwongen om due diligence-procedures tot in den treure te bewandelen, om achteraf niet geconfronteerd te worden met juridische valkuilen of financiële claims. Brugge kiest er nu voor om reputatieschade te beperken: beter een vervelende njet dan een mogelijke jarenlange arbitragezaak voor het Hof van Arbitrage voor Sport.

Voor Jashari rest nu de opdracht om zijn focus terug op het veld te leggen. Luzern strijdt volop om Europese tickets in de Zwitserse competitie en kan zijn basisspeler meer dan ooit gebruiken. De verwachtingen zijn dat de Zwitserse topclubs, met name FC Basel en BSC Young Boys, de situatie op de voet volgen. Een sterk voorjaar kan de middenvelder alsnog een nieuwe internationale transfer opleveren, misschien zelfs naar de Duitse Bundesliga, een competitie die traditioneel wel raad weet met energieke, discipline-vaste middenvelders van zijn profiel.

Club Brugge likt intussen zijn wonden maar heeft geen tijd voor zelfmedelijden. De ambities zijn helder: meestrijden om de landstitel, stunten in de Europa Conference League en tegelijk de salaris-structuur gezond houden. In de komende dagen zal blijken of het sportieve departement een plan B kan concretiseren. Eén ding is zeker: het afspringen van de gedoodverfde toptransfer luidt een turbulente slotfase van de wintermercato in. Supporters, zaakwaarnemers en concurrenten zullen de Brugse burelen met argusogen blijven volgen, in de hoop of vrees dat de volgende Ardon Jashari-sage niet opnieuw in de steigers staat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*