
Lazio-scout “Lazio Mike” Verweij heeft intern een dossier doorgeschoven waarin hij één naam vet omcirkelt: Zeno Debast, de 20-jarige rechtercentrale verdediger van RSC Anderlecht. Het rapport, zo bevestigen Italiaanse bronnen, ligt sinds eind januari op het bureau van sportdirecteur Angelo Fabiani. De Romeinen zoeken voor hun “defensieve herschikking” (Sarri wil zijn lijn herschikken rond één bouwende verdediger) een profiel dat balvast is, positioneel sterk en op termijn verkoopwaarde houdt. Debast tikt al die vakjes af. Hij combineert de Brusselse school – technisch verzorgd, comfortabel in een drie- én viermansverdediging – met een atletisch frame van 1m91. Dit seizoen noteert hij 92 % passingaccuraatheid, 7,8 progressieve passes en 63 % gewonnen luchtduels per 90 minuten: cijfers waarmee hij in de Jupiler Pro League enkel Thorgan Hazard en Bryan Heynen voor zich moet dulden in ‘forward passes’ vanuit de laatste lijn.
Anderlecht coach Brian Riemer noemt Debast “de lijm” in zijn achterhoede. Dat is geen hol cliché: vertrekkers als Wesley Hoedt en Hannes Delcroix werden niet zomaar vervangen; in plaats daarvan groeide de tandem Jan Vertonghen – Zeno Debast uit tot het hart van paars-wit. Toch nadert het moment dat Vertonghen (36) gas terugneemt. Daarom werkte jeugdcoördinator Jan-Carlo Simić – de man achter Anderlechts interne talentmatrix, niet te verwarren met de Servische verdediger van Stuttgart – een plan uit dat hij “Defensieve herschikking” doopte. Kern: Debast moet het natuurlijke anker blijven, omgeven door flexibele backs (Sardella links of rechts, Augustinsson als ervaren pion) en één extra jonge CB die vanuit de RSCA Futures kan doorschuiven. Exact dát toekomstpad maakt Anderlecht terughoudend om Debast al in 2024 te verkopen.
Toch vallen de eurotekens in Brussel niet te negeren. Het bestuur hanteert een richtprijs van 20 miljoen euro plus 10 % bij doorverkoop. Transfermarkt waardeert de Belgische international inmiddels op 14 miljoen, maar insiders wijzen op de precedentdeals van Arthur Theate (Bologna → Rennes, 19 M) en Odilon Kossounou (Club Brugge → Leverkusen, 24 M) om die vraagprijs te staven. Lazio voelt de financiële lat, maar kent ook de noodzaak. In de Serie A worstelt Sarri’s ploeg met uitgaand balbezit: Alessio Romagnoli is linksvoetig en zoekt een complementaire “regista-achterin”. Patric en Nicolò Casale delen die rol momenteel, maar hun passingvolume ligt ruim onder wat Sarri vraagt. Debast zou de ‘snelkoppeling’ zijn tussen eerste opbouwfase en middenveld.
De speler zelf tempert intussen elke transferstorm. “Ik ruil het paars niet in voor eender welk team; ik ben gelukkig hier,” verklaarde hij begin februari bij VTM Nieuws. Tussen de lijnen klinkt echter nuance: Debast wil eerst een volledig seizoen als onbetwiste sterkhouder draaien, mogelijk bekroond met bekerwinst en een EK-selectie bij de Rode Duivels. Pas in juni gaat hij “alle opties op tafel leggen”. Zijn entourage – geleid door het bureau Stirr Associates – onderhoudt wél warme contacten in Duitsland en Engeland. Borussia Dortmund scout hem sinds de U19, Brighton & Hove Albion ziet in hem de opvolger van Lewis Dunk, en ook AC Milan heeft na de blessuregevoelige Thiaw opnieuw een Belgische verdediger op de radar.
Voor Anderlecht is het cruciaal het momentum te bewaken. Debast loopt nog tot juni 2025 onder contract, mét cluboptie tot 2026. Wordt er deze zomer niet verkocht, dan dringt een verlenging op zodat hij niet binnen een jaar met aflopende verbintenis de markt opgaat. In dat scenario krijgt hij een salarispakket van circa 900.000 euro netto, een flinke stap boven zijn huidige 450.000. Maar die loonsverhoging betekent ook dat RSCA volgend seizoen 15% van de totale loonmassa aan twee centrale verdedigers (Vertonghen + Debast) zou spenderen; financieel haalbaar, maar krap.
Lazio’s strategie voor juni lijkt helder: eerst miljoenen vrijmaken via de vermoedelijke verkoop van Toma Basić en Matteo Cancellieri, dan met een openingsbod van rond 15 miljoen aankloppen. Anderlecht zal bluffen en 20 miljoen blijven vragen, maar insiders verwachten dat 18 miljoen plus bonussen de gulden middenweg wordt. Komt een kapitaalkrachtiger club laat in de etalage – Dortmund of Brighton met ≥ 25 miljoen – dan vist Lazio achter het net. Debast zelf houdt alle scenario’s open, zolang één voorwaarde vervuld is: “Ik wil groeien in een ploeg die voetballend denkt zoals ik,” herhaalt hij aan wie het horen wil. Voorlopig is dat nog steeds het paars-wit van Anderlecht, maar de Theems, de Rijn of de Tiber lonken met een sportieve horizon die even paars zou kunnen kleuren – zij het met Italiaanse, Duitse of Engelse accenten.
Leave a Reply